Рюші спицями: покрокова інструкція зі схемами та простими візерунками для початківців, фото оригінальних ідей та прикладів

Класичні рюші зі зменшенням у три петлі

Ця техніка в’язання рюш відноситься до базових, найпростіших. Вона допоможе без жодних складнощів підготувати окантовку. Можна різні по довжині, з різною мірою хвилястості зв’язати рюші спицями. Опис техніки:

  1. Кількість петель має бути втричі. Бажано в’язувати зразок з кількістю петель не менше 30, щоб переваги і недоліки можна було оцінити, рюші не стискалися занадто, можна було точно прорахувати потрібну їх кількість. Також потрібно додати дві кромкові петлі, які не враховуються у візерунку, розташовані по краях полотна.
  2. Перший ряд в’яжуть лицьовими, а другий виворітними. Будь-яка сторона може бути обрана як зовнішній або внутрішній.
  3. Можна також їх вив’язати хустковою в’язкою, рисовим зерном, зробити кілька рядів на початку з ажурними накидами.
  4. Малюнок вибирається довільно, залежно від візерунка основного полотна.
  5. Головне зрозуміти принцип схеми в’язання рюші. Він зовсім не складний і можливості у виборі візерунка обмежені не на багато.
  6. Необхідно зв’язати зразок заввишки 2-3 см. Висота теж вибирається на свій смак, але чим вона більша, тим менш хвилястого рюшу вийде.
  7. Поряд з лицьовими петлями, коли загальна висота рюші набрана, проводять зменшення. Для цього пров’язують із кожних трьох петель одну.
  8. Робота над рюшею завершена. Залишилося тільки закрити всі петлі наступного після зменшення ряду і пришити до виробу, або продовжити в’язання.

Якщо планується прасування паровим способом, її простіше буде виконати, коли петлі ще на спицях, перед їх зменшенням. Готову рюшу прогладити складніше. Втім, зробити це також можна.





Не секрет, що поки річ в’яжеться, її легко забруднити. Прийде відправити всі деталі в прання. Не обов’язково їх зшивати, але потрібно закрити всі ряди. Після цього петлі вдасться вирівняти. Головне, треба діяти акуратно, не надто розігрівати праску.

Є інший спосіб, як зв’язати рюші спицями, схожі на ці, але трохи пишніші.