Каперси: що це таке, способи застосування, властивості та характеристика з описом цікавих фактів, як виглядають на фото.

Каперси: що це та з чим їх їдять. Властивості, рецепти, найкращі ідеї застосування, цікаві факти (130 фото)

Каперси – це частини колючого чагарника під назвою каперсник, які придатні для вживання. Їх використовують у середземноморській кухні, як особливу приправу, яка здатна прикрасити навіть саму прісну страву.

Квіти каперсника розпускаються після заходу сонця і цвітуть до обіду, після чого перетворюються на закриті бутони. У листі цього чагарника міститься дуже багато ефірних олій, а самі каперси відрізняються насиченим гірчично-пряним смаком.

Каперси: особливості

Кусти каперсника ростуть на берегах Середземного моря, а самі каперси використовуються в кулінарії з античних часів. Каперси можуть мати різний розмір, на фото каперсів можна побачити, що вони бувають великими і дрібними, розміром з горошину.

Ягоди каперсника більші, а закриті бутони набагато менші. Раніше вважалося, що саме бутони несуть у собі особливу цінність, але на сьогоднішній день вартість ягід і бутонів зрівнялася, оскільки вони мають однакові поживні властивості.

Найвідоміший кущ каперсника росте в Єрусалимі на Стіні Плачу, тому що ця рослина любить кам’янисту місцевість. У світі існує 350 сортів каперсника, а самі кущі можуть зростати до півтора метра завдовжки.

Цвітіння цієї рослини дуже гарне, бутони мають білий і ніжно-рожевий колір, у центрі яких розташовуються тичинки бузкового кольору. Розглядаючи картинки каперсів, видно, як виглядають квіточки та бутони каперсника.















Кулінарія

Каперси не вживають у їжу у сирому вигляді, попередньо їх необхідно в оцтовому розчині із сіллю. Мариновані бутони мають приголомшливий пряно-гірчичний смак, трохи кислий і гострий.

Смак у каперсів дуже яскравий і виражений, тому їх необхідно класти в їжу без надмірностей, тому що надмірна кількість каперсів зможе повністю заглушити смак страви. Багато гурманів впевнені, що чим менше бутони, тим більш насичений смак та аромат вони мають.

Якщо говорити про страви, де використовуються каперси, то до них належать такі варіанти:

  • Холодні закуски
  • Перші страви
  • Блюда з м’яса та риби
  • Соуси

Каперси додають до величезної кількості соусів із французької кухні, вони також входять до складу популярного соусу у Британії. Бутони дуже солоні, тому додаючи їх до перших страв, солити їх не потрібно.

Каперси рекомендується додавати до страв відразу перед подачею, вони погано переносять теплову обробку.







Корисні властивості

У складі  каперсів міститься величезна кількість вітамінів та мікроелементів. Вживання каперсів в їжу благотворно впливає на серцево-судинну систему, а також знімає больові відчуття.

Важливим елементом у складі продукту є каппаридин, який вважається природною протиалергенною речовиною. Відповідаючи на запитання — чим корисні каперси, можна з упевненістю заявити, що вони нормалізують рівень холестерину, зміцнюють імунну систему і сприятливо впливають на роботу мозку.

Люди, які страждають на анемію, можуть отримати з каперсів достатню кількість заліза. У бутонах також міститься дуже багато клітковини, тому вони корисні для роботи кишківника.

Бутони часто відварюють і готують з нього настої, які мають відмінну бактерицидну та ранозагоювальну властивість.

У складі каперсів містяться вітаміни групи С та В, а також йод, органічні кислоти та вітамін Р.









Цікаві факти

Не всім відомо, що каперси є одним із найголовніших інгредієнтів у відомому салаті Олів’є.

У кухні радянської епохи вони були замінені солоними огірками, але початковий рецепт включав до свого складу каперси, ракові шийки та рябчиків.

  • Існує країна, де каперсник росте у величезному достатку, це Греція. Колючі рослини мають високий рівень витривалості, їм не страшна спека та сильні вітри, тому каперсник часто росте на камінні та скелях.
  • Перші згадки каперсів у кулінарії можна знайти у кулінарній книзі першого століття до нашої ери.
  • Чи можна каперси просто так? Насправді сирі плоди мають неприємний гіркий смак, тому ніхто не вживає їх у необробленому вигляді. Каперси солять і маринують, тільки після цього вони набувають свого знаменитого пряно-гірчичного присмаку.
  • З насіння каперсів виготовляють масло, яке має приємний смак і виходить дуже в’язким.
  • Процес збору каперсів дуже складний, їх збирають вручну, робити це потрібно рано-вранці. Після цього каперси в’яляться, а потім маринуються. Процес маринування триває близько трьох місяців, за цей час з каперсів йде гіркота, і вони набувають свого класичного оливкового кольору;


















Салат із каперсів

Існує величезна кількість рецептів з цим продуктом, одним із найпопулярніших вважається салат. Цей салат готується за в’єтнамським рецептом, тому поєднання інгредієнтів дуже незвичайне.

  • 100 г рису
  • 50 грам каперсів
  • 100 грам фісташок
  • Апельсин

Порядок приготування:

  1. Рис треба зварити, їх апельсина дістати цедру і зробити сік.
  2. Фісташки дрібно товчуться, каперси потрібно також дрібно порізати.
  3. Все змішується, після чого салат потрібно заправити апельсиновим соком та оливковою олією.

Спробувавши цей салат з каперсів, можна переконатися, наскільки важливу роль відіграють каперси, змушуючи страву грати яскравими фарбами.









Корисні поради

Перед тим, як включити цю страву до свого раціону, необхідно знати певні нюанси. Цілі бутончики каперсів практично не використовуються в кулінарії, найчастіше їх перетирають разом із сіллю або дуже дрібно нарізають.

Перед додаванням у страву, мариновані каперси необхідно добре промити, щоб вся зайва сіль з них вийшла.

Каперси не рекомендується вживати в їжу в надмірно великій кількості, оскільки вони можуть спричинити нудоту. До того ж, їх не можна їсти людям з індивідуальною непереносимістю, оскільки це може погіршити стан у гірший бік.

Загалом, каперси є досить корисним та поширеним продуктом, який є бутоном, що росте на чагарнику. Їхній унікальний смак і приголомшливі властивості зробили цей продукт одним із найактуальніших у кухні народів світу.









Фото вирощування каперсів